wtorek, 7 kwietnia 2009

Dieta przeciwzapalna

Zapalenie jest zestawem objawów, który zawiera ból, opuchliznę, uczucie gorąca i zaczerwienienie zarażonych organów lub tkanek. Jest to sposób w jaki system immunologiczny odpowiada na infekcję albo różnego typu urazy.

System odpornościowy reaguje tak na niesatysfakcjonującą dietę, która może prowadzić do przewlekłego zapalenia różnych miejsc w naszym ciele, prowadząc do stanu takiego jak artretyzm i innych schorzeń jak np. toczeń.

Ostatnio wzrosło zainteresowanie dietami i zdrowym stylem życia co może prowadzić do zmniejszenia ilości zapaleń i ich szkodliwych konsekwencji.

JEDZENIE, KTÓRE ZWALCZA ZAPALENIE
Typowa dieta przeciw zapaleniom skupia się na kreowaniu anty-zapalnej prostaglandyny zamiast pro- zapalnej prostaglandyny.
Prostaglandyny to hormony produkowane przez nasze ciało, którego funkcją jest regulowanie reakcji zapalnych organizmu. Produkujemy te hormony z tłuszczów jakie przyjmujemy. Jednym z założeń tej diety jest przyjmowanie tylko tych dobrych tłuszczów a unikanie tych złych.

  1. Dobre tłuszcze- te które musisz jeść
    Tłuszcze omega-3, które znajdują się głównie w zimnolubnych rybach takich jak:łosoś, makrela, śledź, sardynki i anchovies. Inne źródła omega-3 znajdują się w orzechach włoskich, brazylijskich, migdałach jak i w pestkach dyni i słonecznika.
  2. Złe tłuszcze- te, których musisz unikać
    Wielonienasycone i częściowo uwodornione tłuszcze i oleje prowadzą do syntezy pro-inflamatorów (zapalenie) prostaglandyny więc powinny być wyeliminowane z naszej diety. Nie jest proste unikać tych „złych” tłuszczów ponieważ znajdują się one w większości przetworzonego jedzenia. Przetworzone tłuszcze powinny być dokładnie omijane; możemy to zrobić np. zastępując margarynę oliwą z oliwek, która zawiera tłuszcze Omega-9 , które świetnie współgrają z Omega-3 co ma bardzo dobry wpływ na nasze ciało.
  3. Inne jedzenie pomagające zapobieganiu zapaleniom
    Powinno zawierać duże ilości witaminy A, witaminy C oraz witaminy E:
    -owoce i warzywa- jagody, truskawki, maliny, kiwi, brzoskwinie, mango, melon, jabłka, marchewka, kabaczek, słodkie ziemniaki, szpinak, kapusta włoska, brokuły, kapusta, brukselka
    -zboża -soczewica, groch, brązowy ryż, pszenica, owies.
    Innymi dwoma niezbędnymi składnikami tej diety jest imbir i kurkuma znane już w starożytnych czasach z ich doskonałych właściwości.


POCZUJ KORZYŚCI PŁYNĄCE Z TEJ DIETY
Ludzie, którzy cierpią na szerokie pasmo objawów, które są powiązane z zapaleniem mogą poczuć duże korzyści przechodząc na tą dietę. Wśród pozytywnych zmian możesz doświadczyć :
  • redukcję bólu spowodowanego przez artretyzm
  • polepszenia trawienia
  • zmniejszenie cholesterolu
  • zmniejszenie symptomów depresji

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz