poniedziałek, 27 kwietnia 2009
DIETA PROTEINOWA
Wysoka w proteiny dieta przyciągnęła w ostatnich latach dużo uwagi. Poza wysoką ilością protein są węglowodany, które powodują obrót cukru we krwi co może zachęcać Twoje ciało do produkcji tłuszczu. Kompleks węglowodanów jak ryż czy makaron szczególnie prosta droga do tego aby zjadać dużo kalorii, które będą pomagały produkować tłuszcz w Twoim ciele. Dieta skupia się na spożywaniu protein, oraz na zmniejszaniu spożywanych protein.
Co spożywamy na typowej diecie proteinowej?
Typowe śniadanie zawiera jajka i bekon. Nie możesz zjeść tosta ani wypić soku pomarańczowego. Na 2 śniadanie możesz zjeść podwójnego cheeseburgera ( ale nie w słodkiej bułce) i małą sałatkę. Na obiad po prostu zjedz tyle mięsa na ile masz ochotę i możesz dołożyć do tego sałatkę jeśli chcesz. Zasadniczo żadnego cukru ani warzyw, które zawierają skrobię, zboża ani owoce nie są dozwolone.
Dieta proteinowa i strata wagi= strata wody
Dieta proteinowa może zredukować duże zawirowania cukru we krwi i poziom cukru. Dieta proteinowa może również prowadzić do szybszego spadku wagi niż przeciętnie. Jednakże jest to w zasadzie zasługa utraty dużej ilości wody.
Żeby utrzymać „zdrową” ilość węglowodanów w twoim ciele, tkanki zachęcają Twoje ciało do straty wody, co jest zdrowe i konieczne. Jeśli drastycznie zredukujesz ilość węglowodanów, wtedy zatrzymasz mniej wody. Jeśli zaczniesz ponownie spożywać węglowodany odzyskasz swoją wagę z powrotem
Tkanki a dieta
Kolejnym kluczowym punktem do rozważenia jest to, że nadmiar kalorii z pokładów wody będzie zamieniony na tłuszcz w twoim ciele. Twojego organizmu nie obchodzi z jakiego źródła pochodzą kalorie, wie tylko, że ma więcej dostępnych kalorii niż potrzebuje spalić co prowadzi do tego, że w naszym ciele tworzy się tłuszcz. Węglowodany nie są złe.
Innym problemem z tą dietą jest to, że może ona prowadzić do nadmiernego spożywania cholesterolu. Całe to mięso i ser, który jest dozwolony w tej diecie może być bardzo niezdrowe. Ta dieta może również prowadzić do problemów z nerkami przez niski nabór węglowodanów i odkąd węglowodany są uważane za źródło energii możesz się czuć słaby i pozbawiony energii będąc na tej diecie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
jajko i bekon na sniadanie, cheesburger na drugie sniadanie???? Co ty wygadujesz?!?!?
OdpowiedzUsuńjaki żalll
OdpowiedzUsuńJA SIĘ CZUJĘ ŚWIETNIE NA TEJ DIECIE ZROBIŁAM BADANIA SĄ REWELACYJNE
OdpowiedzUsuńracja!
OdpowiedzUsuńBzdury jakieś tu wypisujesz.Jaki bekon, jaka bułka,jaki ryż, jakie węglowodany? To są produkty zabronione w tej diecie.Proponuję poczytać dokładnie książkę Dukana, a potem wypisywać brednie. Co do skutków ubocznych również częściowo minęłaś się z prawdą.
OdpowiedzUsuńGuzik prawda zwłaszcza w ostatnim zdaniu, jestem na diecie 4 miesiąc, schudłam 19 kg i wreszcie dobrze sie czuję. Nabrałam sił, przestało mnie kłuć w piersiach. Wcześniej miałam problemy z wychodzeniem po schodach a dzisiaj bez zmęczenia wychodzę na 4 piętro . Pomimo jedzenia większej ilości jaj ale bez cukru, to spadł mi cholesterol z 270 na 180, spadło mi ciśnienie. Pastylki które biore na nadciśnienie , to teraz mi regulują ciśnienie bo mi za bardzo spada.
OdpowiedzUsuńDieta dra Dukana jest bardzo dobra i zdrowa tylko musi być stosowana ściśle wg jego wskazań. Nawet najlepsze i najdroższe lekarstwa jeśli nie bedą stosowane wg wskazań
to mogą nawet zabić a nie wyleczyć.
Jednym słowem trzeba myśleć. Pozdrawiam
Same bzdury! Stosuję tę dietę i nigdy żadna dieta nie była tak skuteczna. Węglowodany zawsze od wiek wieków były niepotrzebne. Spożywamy je, bo takie są zwyczaje żywieniowe. I nikt nie powiedział, że po zakończeniu diety nie będziemy spożywać ryżu czy makaronu. Mam wrażenie czytając te informacje, że zamieścił je ktoś kto produkuje produkty węglowodanowe.
OdpowiedzUsuńco to za herezje???
OdpowiedzUsuńjaki bekon na śniadanie, jaki cheesburger??
ile kalorii zawierają pokłady wody?????
te bzdury powinny być natychmiast usunięte, bo mogą komuś krzywdę zrobić.
Zainteresowanych odsyłam do zapoznania się z dietą dr Dukana.
wydaje mi sie ze powinnas najpierw poczytac zanim zaczniesz pisac takie farmazony. po co wogole piszesz jakiegos bloga o odchudzaniu skoro wogole nie wiesz o czym piszesz? pocztaj najpierw o diecie proteinowej a potem pisz
OdpowiedzUsuńKto napisał takie bzdury - to się w głowie nie mieści. Polecam przeczytanie książki Dr Pierra Dukana, który od 30 lat zajmuje się dietą proteinową i otyłością. A ktoś kto napisał, jak zdrowe są węglowodany niech dalej się obżera makaronem i pyrami bo jednak widać, że o proteinach nie ma zielonego pojęcia. Dieta proteinowa w końcu dodała mi sił i energii życia, a nie ociężałego organizmu od węglowodanów.
OdpowiedzUsuńw diecie proteinowej nie je sie salatek co za bzdury a o bulce to juz wogole mowy nie ma. parodia! kto to pisal!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie widziałam bardziej mylącego opisu tej diety!!! Jest to dieta przynosząca niesamowite rezultaty przy stosowaniu się do jej zasad. Nie słyszałam jeszcze negatywnych opinii na jej temat. Jest zdrowa!
OdpowiedzUsuńWĘGLOWODANY. Tzw. NISKIE węglowodany. IG to błędy.
OdpowiedzUsuńBH.40.
MOTTO: INFO o węglowodanach.
WYSOKIE węglowodany, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu).
NISKIE węglowodany; to,
1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub
2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.
Ten poziom wzrostu można sobie samemu sprawdzić, własnym glukometrem i nie jest to trudne !!
Np. odczyt na glukometrze jest/mamy 100 mg/dL na czczo. Po spożyciu 50 gram czystej glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie najwyższym (sprawdzamy co 15 minut przez ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50 gram winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy od rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego też poziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao, poziom cukru wzrośnie o ok. 42%, to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie jest dużo WYSOKICH węglowodanów czyli cukru białego lub brązowego.
Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta uwaga o ok. 74%, czyli jak przy czystej glukozie.
To jeden z dramatycznych UJEMNYCH, przyrodniczych rekordów !!
I tenże wzrost poziomu cukru po spożyciu, można sobie sprawdzić samemu tj. należy tylko odczyty, wykonywać co 15 minut określając najwyższy poziom wzrostu i jest to łatwe, no ale należy te badania wykonać osobiście.
Zaczynamy NA CZCZO, określamy wówczas; poziom cukru np. 100mg/dL (tj. 5, 5 mmol/L). Następnie zjadamy 50 gram produktu, w którym chcemy określić wzrost poziomu cukru po spożyciu i badamy co 15 minut, określając odczyt najwyższy; może tym najwyższym być 2-gi, a może być 4-ty odczyt. To oczywiście zależy od rodzaju węglowodanów zawartych w zjedzonym przez nas produkcie.
Takimi badaniami można łatwo i jednoznacznie potwierdzić sobie, tzw. INDEKS GLIKEMICZNY, tj. IG produktu i zobaczyć ile jest w tych tabelach z IG: elementarnych błędów.
KONKLUZJA finalna:
Ilość żywności należy bezwzględnie dostosować do trybu życia, czyli zapotrzebowania energetycznego własnego organizmu. Najistotniejszym stabilizatorem wyrównywania braków energii u człowieka jest bez wątpienia tzw. CHLEB typu KR-IRL. Wskazana jest także zasadotwórcza cytryna ok. 2,5-4 sztuk/24h. Sok z cytryny neutralizuje kwasowość soków trawiennych pustego żołądka zmniejszając łaknienie.
R E F L E K S J A:
INDEKS ŻYWIENIOWY, a; INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.
Zobacz też; CUKRZYCA typu 2, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. **
Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/