wtorek, 21 kwietnia 2009

DIETA NISKOSODOWA


Większość ludzi wątpi w znaczenie sody w naszej diecie. Sód jest kluczowym składnikiem dzięki któremu wiele procesów metabolicznych i fizjologicznych funkcjonuje w Twoim ciele. Jednakże zbyt duża ilość sodu może doprowadzić do wysokiego ciśnienia, szczególnie kiedy jesteśmy starsi. Rekomendowana dzienna dawka spożywania sodu zależy od naszego wieku, położenia geograficznego w jakim się znajdujemy oraz od innych fizjologicznych potrzeb.

Jak ograniczyć dawkę sodu w naszej diecie?
Większość ludzi ma skłonność do dodawania soli do potraw aby nadać im smak To jest coś co powinniśmy zminimalizować ponieważ jest to największe źródło sodu w naszej diecie. Zwykła sól jaką używamy w kuchni ma w przybliżeniu 40% sodu. Jak wiesz istnieje ryzyko, że będziesz miał problemy z nadciśnieniem należy więc unikać fast foodów oraz gotowego jedzenia (chipsy, krakersy, orzechy, zupki z proszku) ponieważ mają tendencję do zawierania dużej ilości sodu. Przykładowe niskosodowe śniadanie zawiera pomarańczę, tosta z dżemem, filiżankę płatków z odtłuszczonym mlekiem oraz kawę. Drugie śniadanie powinien zawierać niesoloną sałatkę z tuńczykiem na pszennym toście z sałatą, odtłuszczone mleko, brzoskwinie i krakersy bez dodatku soli.

Niskosodowa dieta- dla każdego
Jeśli masz powody do tego aby uważać, że jest ryzyko zachorowania przez Ciebie na nadciśnienie, powinieneś skonsultować z lekarzem podjęcie takiej diety. Ale jeżeli chcesz tylko zadbać o swoje zdrowie nie musisz dostosowywać do siebie żadnej specjalnej diety; po prostu unikaj solonych potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz