środa, 22 kwietnia 2009
DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
Dieta opiera się na proteinach roślinnych. Jest to dieta niska w tłuszcze a wysoka w energię. Chleb jest główną częścią tej diety ( najczęściej jada się chlebki pita). Badania pokazują,że ludzie zamieszkujący tamte tereny mają mały wskaźnik zachorowań na przewlekłe choroby co zachęca do skorzystania z tej diety.
Co można jeść?
Dieta ta zachęca uczestników do jedzenia owoców, warzyw, cukrów prostych, fasoli, orzechów, makaronu, ryżu, ziaren. Oliwa z oliwek często towarzyszy wszystkim potrawom, jest to główny składnik jakiego używa się podczas przygotowywania potraw. Nabiał spożywany jest w małych ilościach występujących pod postacią sera lub yogurtu. Proteiny zwierzęce są zawarte, ale spożywamy je w mniejszych ilościach niż te roślinne.
Czego nie można jeść?
Jest bardzo mało takich rzeczy, których nam nie wolno.
Opcje jedzenia:
Uczestnicy tej diety mogą zjadać wszystko co lubią ale umiarkowanie. Dieta ta jednak wymaga poświęcenia czasu na przygotowanie potraw, ale dzięki temu uczymy się, że można przejść na zdrową dietę, w której jest mało tłuszczu i cholesterolu, a nie stosować katorżnicze diety. Dzięki tej diecie będziemy pełni energii i w końcu jakaś dieta zapewnia nam uczucie sytości.
A co z ćwiczeniami?
Co może ucieszyć niektórych, przy tej diecie nie przykłada się szczególnej uwagi do ćwiczeń aczkolwiek wiadomo, że nawet odrobina ruchu przekłada się na efektywność naszej diety a tym samym na polepszenie naszego zdrowia.
Korzyści płynące z tej diety.
Dieta przede wszystkim uczy zdrowych nawyków żywieniowych. Nie stracimy tutaj też drastycznie na wadze co jest lepsze dla naszego zdrowia a co za tym idzie nie istnieje tutaj takie pojęcie jak efekt yo-yo. Największą korzyścią jest to, że nie musimy się głodzić i jemy w zasadzie wszystko na co mamy ochotę tylko w rozsądnych ilościach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz