środa, 22 kwietnia 2009

DIETA W MENOPAUZIE


Poprawna dieta podczas menopauzy pomoże przejść przez różne niedogodności podczas jak np. fale gorąca, wzdęcia oraz wahania nastrojów. Dieta polega na tym aby uzyskać balans poprzez jedzenie pewnych typów jedzenia. Dobrze zrównoważona dieta może pomóc ulżyć nam podczas objawów niektórych symptomów i po prostu będziemy czuć się lepiej.

Dieta podczas menopauzy- rekomendowane jedzenie
Owoce takie jak cytrusy albo melony są bardzo polecane; mają dużo potasu,sód i pomagają zatrzymać wodę w organizmie. Powinno się również spożywać suszone owoce takie jak figi i morele. Słodkie ziemniaki, kapusta oraz brokuły mogą również pomóc w łatwiejszym przejściu menopauzy. Produkty sojowe, algi oraz ryby takie jak tuńczyk lub łosoś są również dobroczynnym jedzeniem, które pomoże przy powodzeniu tej diety. Dla pełnego zobrazowania tej diety powinno się skonsultować z lekarzem.

3 komentarze:

  1. Zmiana diety po 40. roku zycia jest bardzo istotna. dzieki temu możemy na dluzej zachowac mlodosc. ja ostatnio wzielam sie za siebie i zmienilam troche swoje nawyki zywieniowe. ciekawe informacje na ten temat znalazlam tez w tym artykule: http://www.female.pl/artykul/8557/Potrzeba-zmiany-diety-wraz-z-wiekiem.html

    OdpowiedzUsuń
  2. MENOPAUZA. Zdrowie i seks.
    BH.44.
    MOTTO: KOBIETY w MENOPAUZIE muszą mieć energię, najlepiej z pożywienia.

    Zdecydowanie uważam, że konsumowanie różnych produktów spożywczych w oparciu o tabele tzw.
    __INDEKS ŻYWIENIOWY, tj. IŻ produktu; wystarcza aby MENOPAUZĘ lub nawet przejściowe osłabienia przechodzić sprawnym żwawym krokiem. Samopoczucie musi być wynikiem jedzenia czystego pożywienia, głównie bez TOKSYN i oczywiście nie powodującego; OTYŁOŚCI i CUKRZYCY typu 2.

    W menopauzie odżywianie to klucz do prawidłowej, prozdrowotnej EGZYSTENCJI. Dlatego ważne jest odkrycie dotyczące chleba przedstawione poniżej. Dzisiaj jest to w kraju absolutnie żywieniowy unikat.

    Pomaga nam w tym mianowicie:
    CHLEB typu KR-IRL, stabilizujący poziom cukru we krwi na wiele godzin.
    Jemy bez większych zahamowań, SMACZNIE i dużo, a przede wszystkim energetycznie oraz BEZ UCZUCIA GŁODU.
    Zmęczenie jest nam wtedy obce, a KREATYWNOŚĆ myślenia zaskakuje nas samych. Zdrowiejmy i szczuplejmy zatem !!

    Takie odżywianie NIE JEST DROGIE, a wręcz WYJĄTKOWO TANIE. Koszt 1 szt. mini chlebka to 18-20 groszy czyli całodzienne wyżywienie 1 osoby nie przekroczy 2,00 zł.
    Zjadamy mniej droższych produktów, a to dlatego; że CHLEB typu KR-IRL syci niewyobrażalnie przez 4-5 godz., ELIMINUJE GŁÓD, gwarantując przy tym odżywienie BIOLOGICZNIE WZORCOWE !!
    To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia, ale samemu upiec WARTO !!

    R E F L E K S J A:
    __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

    Zobacz też; CHLEB na OTYŁOŚĆ, wg: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Benita ROSE, Chicago

    OdpowiedzUsuń
  3. CZEKOLADA. Błędy IG. Czekolada 70%. M. MONTIGNAC.
    BH.210.
    MOTTO: Błędy merytoryczne, czyli Indeks Glikemiczny.

    CZEKOLADA GORZKA.
    Autorzy diet w oparciu o IG interpretują, jakoby IG dotyczył węglowodanów, które spożyte przez człowieka podnoszą odpowiednio poziom cukru we krwi po spożyciu, co kwalifikuje dane produkty w kategoriach: na chudnięcie EW. szczuplenie, na utrzymanie wagi oraz na tzw. tycie.
    I tu zauważamy w tabelach z tzw. IG ogromną ilość błędów, które w rzeczywistości są nieprawdą, zwłaszcza wobec ciekawych każdej diety otyłych mieszkańców naszej planety, a głównie błędem wobec chorych na cukrzycę.

    Przykład: CZEKOLADA GORZKA, o zawartości kakao minimum 70% jest według tych piewców IG produktem na chudnięcie, z uwagi na ICH klasyfikację , jakoby IG takiej czekolady wynosiło około 22, czyli IG = 22.

    PRAWDA rzeczywista wygląda jednak, oto tak: cukier zawarty w tej czekoladzie, pomijam toksyny i wolne rodniki, podnosi WYSOKO poziom cukru we krwi po spożyciu o ok. 42% wzrostu, a organizm odkładając trójglicerydy, po wydzieleniu się nadmiernej ilości insuliny z trzustki; WYNIK: mechanizm tych przemian tworzy OTYŁOŚĆ.
    Dramatu dopełnia, ogromna MASA tłuszczów zawartych w czekoladzie, która odkłada się w komórkach tłuszczowych bezpośrednio jako tłuszcz tzw. składnik wysoko energetyczny.
    Proces szybkiego tycia realizuje się skutecznie i trwale, co jest oczywiste.

    Czekolada tak zakwalifikowana jest najlepszym przykładem na BRAK badań i kpinę z inteligencji ludzi, zwłaszcza osób chorych na cukrzycę, jakoby ten produkt można spożywać w cyklu chudnięcia i konsumpcji __NISKICH węglowodanów.
    Gołym okiem widać, że Ci SPECJALIŚCI od IG, cynicznie i bezczelnie potwierdzają Nieprawdy BIOLOGICZNE, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym skutecznie.

    __CZEKOLADA: to
    35-40% cukru, biały lub brązowy spożywczy, jako energia zdecydowanie NEGATYWNA, bo plaga otyłości, i cukrzycy typu 2, 40% tłuszczu, nasycony to ten z mleka, i roślinny utwardzony tzw. TRANS !! Ekspresowe tycie. Czekolada dla ludzi myślących rozsądnie o swoim ZDROWIU, powinna być produktem zdecydowanie ZAKAZANYM !!
    Fabryki SMAKU działające w zakresie propagowania tzw. ziarna kakaowego, wykazują skuteczny MARKETING, a jakże. Indianin z dżungli BRAZYLIJSKIEJ, wybierze zawsze to kakao fabryczne, chemicznie przygotowane, pełne szkodliwych toksyn, a dlaczego ? a no bo, SMACZNIEJSZE.
    Odnośnie konsumpcji to ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

    R E F L E K S J A:
    __INDEKS ŻYWIENIOWY, a; __INDEKS GLIKEMICZNY, to dwa różne spojrzenia na realia przyrodnicze.
    IŻ; to identyfikacja ewolucyjnych dokonań przyrody. IG; to marketing, obłuda i biznes.

    Zobacz też; NISKIE węglowodany, wg: IRL KRAKÓW.
    __Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
    Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
    __Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
    __ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

    Ewa VENTER, Wrocław

    OdpowiedzUsuń